crapi koi  •  iazuri  •  pesti japonezi  •  amenajari gradina  •  accesorii iazuri
Sfaturi si articole
Exista în România o piatã a constructiilor de iazuri?
Spre deosebire de tarile asiatice si cele occidentale in care foarte multe curti au un iaz, fie cu plante, fie cu pesti si in care traditia este de zeci de ani, in Romania aceasta tendinta s-a dezvoltat mai de curand. In prezent, in Romania intalnim doua categorii de clienti, persoane fizice care fie au deja un iaz si vor sa-l imbunatateasca, fie vor sa construiasca un iaz in gradina locuintei. A doua categorie este reprezentata de persoane juridice, hoteluri, restaurante cu gradina, parcuri, si alte locuri publice, care ca si in cazul clientilor particulari, doresc fie reamenajarea iazului deja existent, fie constructia unui iaz nou, bugetul fiind diferit de la un caz la altul. Noi ne adresam in egala masura persoanelor fizice si juridice, oferind consultanta si executie, in functie de suma alocata de fiecare, acestui proiect.
Cat costa amenajarea unui iaz de gradina si care sunt solutiile practicate.
Care sunt dimensiunile minime si maxime ale unui astfel de iaz facut in Romania? Intalnim doua variante de iazuri: unul cu plante, nuferi, stuf, etc si altul cu pesti (indigeni sau crapi Koi). In cazul contructiei unui iaz doar cu plante acvatice, lucrurile sunt simple si costurile sunt mai mici, reprezentand doar costurile escavarii gropii, achizitionarea foliei impermeabile, a pompei de recirculare, eventual a unei fantani arteziene sau unei cascade. Adancimea gropii in acest caz, poate fi de la minim 20cm la 1m, iar costurile variaza in functie de adancimea, suprafata iazului si plantele decorative pe care fiecare proprietar le doreste. Un pret minim pentru acest tip de iaz ar fi in jur de 400-500lei. Pentru iazurile cu pesti, lucrurile sunt putin diferite, in sensul ca adancimea iazului trebuie sa permita hibernarea in siguranta a pestilor, adancimea minima fiind de 1,20m. Pentru mentinerea calitatii apei necesare dezvoltarii sanatoase si armonioase a pestilor, este necesar un sistem de filtrare adecvat volumului de apa din iaz si numarului de pesti. Exista sisteme de filtrare multicamerale, care necesita curatare periodica manuala, ale caror preturi sunt mai reduse si sisteme de filtrare sub presiune, care sunt mult mai usor de utilizat, curatarea lor constand in mutarea unei manete pe mai multe pozitii, iar pretul minim pentru un astfel de filtru este de 250E. Avantajul unui iaz cu pesti este ca datorita sistemului de filtrare, apa se pastreaza extrem de limpede, iar pestii pot fi admirati cum mananca si se joaca.
Care este cea mai propice perioada pentru constructia de iazuri?
In general, exista o cerere crescuta in perioada primaverii, dar se pot executa constructii de iazuri pana toamna tarziu.
Conceptul Feng Shui este cerut de client sau sugerat de dvs?
In conceptul Feng Shui, iazul cu crapi Koi, in care apa este curata si in miscare, respectiv recirculata, aduce prosperitate si belsug locatiei in care se afla. Nu acelasi lucru se poate spune despre iazurile in care apa este murdara, verde si balteste, in care isi fac asezamant broastele, aceasta in Feng Shui semnifica stagnare si boala. Un iaz pentru a fi benefic trebuie sa aiba macar o pompita de recirculare si sa fie curatat periodic. Fiecare client are propria imagine despre cum ar vrea sa arate iazul lui, iar noi incercam sa adaptam partea tehnica si estetica la imaginea deja sugerata de client .
De ce crapi Koi? Care este investitia pentru popularea unui iaz?
Frumusetea si eleganta crapilor Koi nu a fost depasita pana acum si chiar daca investitia este putin mai mare, acestia dau un aer exotic si distins locatiei. Crapii Koi de calitate, care se dezvolta in conditii optime, odata achizitionati, pot ajunge la dimensiuni foarte mari (circa 1m), au un colorit deosebit si pot traii pana la 25-30 ani. Acesti pesti se imblanzesc cu usurinta si in scurt timp pot manca din mana si pot fi mangaiati, reactionand ca orice aminal de companie. Preturile de achizitie sunt in functie de dimensiune, varietate, provenienta si pornesc de la cativa euro pana la cateva zeci de mii de euro pentru pestii campioni la concursuri. Recomandarea mea cu privire la acest aspect este ca achizitia sa se faca de la ferme consacrate, pentru ca putem avea garantia ca pestii sunt deja selectionati, sanatosi si ca vor ajunge la dimensiunile si coloritul specific varietatii din care fac parte. In ce priveste popularea unui iaz, eu recomand mai degraba achizitia a doi, trei pesti de calitate, la o dimesiune medie pentru ca sunt deja stabilizate culorile si putem anticipa evolutia ulterioara a pestelui, decat a unor pesti multi si mici, la care pot interveni mai multe schimbari de culoare si forma pana la maturitate si putem avea surpriza sa apara defecte genetice sau pierderea intensitatii culorilor. Criteriile dupa care sunt apreciati crapii Koi sunt: forma corpului, intensitatea culorilor, calitatea pielii si dimensiunile la care pot ajunge.
Cateva detalii despre dvs.
Noi incercam sa dezvoltam si in Romania pasiunea pentru crapii Koi de calitate, importand pesti doar ferme consacrate din tari cu traditie cum sunt Japonia, Singapore si Israel. Asa cum spuneam mai devreme, avem garantia ca pestii se vor dezvolta conform speciei din care fac parte. In ce priveste sistemele de filtrare, le importam din Olanda si am facut aceasta alegere datorita fiabilitatii si performantelor sistemelor de filtrare produse de ei. O zicala japoneza spune ca omul trebuie sa aiba grija doar sa pastreze calitatea apei, iar pestii de vor avea grija de propria lor dezvoltare. Noi venim in sprijinul clientilor, oferindu-le consultanta, proiectarea si executarea iazului, furnizarea de echipamente de filtrare, achizitie pesti si accesorii (hrana si tratamente pentru pesti, substante bio pentru mentinerea calitatii apei) etc. Pentru sfaturi si recomandari doritorii ne pot gasi pe site-ul www.iazuricrapikoi.ro la adresa de e-mail iazuricrapikoi@gmail.ro sau la telefon 0722255024Crapikoi.net
pesti Koi de vânzare


Proverb japonez:

Unde apa este limpede si
curata poti gasi pesti
minunati, cand omul este
sincer si curat, are in jurul
lui multi prieteni de
calitate ...

Si pentru ca vorbim
despre prieteni, viziteaza
si pagina:

Parteneri web
CRAPI KOI DE VANZARE IAZURI CRAPI JAPONEZI
Contact: E-mail: iazuricrapikoi@gmail.com, Tel: 0722.255.024 - 0728.883.187, Bucuresti